Miért gazdaságosabb a részecskeszűrő tisztítása, mint a cseréje?

részecskeszűrő tisztítás Bonyhád, részecskeszűrő tisztítás, részecskeszűrő

A részecskeszűrő egy kötelező elem a dízelautókon, és ha elromlik a cseréje egyáltalán nem olcsó mulatság. Egy részecskeszűrő akár fél millió forintba is kerülhet, és ha egy idős használt autónk van, maga az alkatrész többe kerülhet, mint maga az autó.

Ilyenkor elgondolkodik az ember, hogy érdemes-e egyáltalán kicseréltetni, vagy inkább új autóba gondolkodni. Persze jó megoldás lehet a tisztítás is, hiszen így még menthető lehet ez az alkatrész, ráadásul a tisztítás töredékébe kerül a cserének.

De miért is ilyen drága egy részecskeszűrő? Elméletileg egy részecskeszűrő hozzávetőleg 150000 km-ig bírja, persze ehhez 700-1000 km-enként regenerálni kell. Akik főleg városi közlekedéshez használják az autójukat, ezt nem tudják megtenni, van, aki nem is tudja, hogy kellene.

Ilyen esetekben jóval hamarabb megtelik a szűrő. Mivel ez az alkatrész elég speciális, és szinte minden márkánál egyedi, ezért legtöbb esetben csak gyári alkatrész jöhet szóba, aminek elég borsos az ára. A cserétől való félelem tehát egyáltalán nem alaptalan.

Megoldások a szűrő cseréjén túl

A csere tehát egy olyan opció, amit mindenki szeretne megúszni. Persze vannak esetek, amikor az lehetetlen. Ha tejesen felmondja a szolgálatot a szűrő, akkor már a tisztítás sem segíthet, de ha kicsit odafigyelünk, és időben megtesszük a szükséges lépéseket, akkor örök időkig is elodázhatjuk a szűrő kicserélését, így több százezer forintot megspórolva.

Sokan persze állítják, hogy a sok tisztítás összege összeadva majdnem egy új szűrőt eredményez, de ha jól belegondolunk, akkor ez egyáltalán nincs így, hiszen egy szűrő csere milliós nagyságrendű is lehet, míg egy tisztítás már 30.000 Ft-ból is megvan, és 100.000 km megtétele után kell megismételni.

Persze vannak, akik az után gyártott alkatrészre esküsznek viszont, ha utánajárunk ennek is egy kicsit, rájövünk, hogy ezeknek az alkatrészeknek a tartóssága maximum 1-2 év, illetve 30.000 kilométer, ami még mindig kevesebb, mint a tisztítással elért élettartam. Ha valóban spórolni akarunk, érdemes a tisztítást választani, hiszen ez valóban hatékony megoldás.