Megoldható a részecskeszűrő tisztítás házilag?

részecskeszűrő tisztítás Bonyhád, részecskeszűrő tisztítás, részecskeszűrő

Manapság nagyon kedveltek a házi praktikák, és mivel a DIY korszak reneszánszát éljük, sokan gondolják úgy, hogy bármilyen problémáról is van szó, megoldják házilag.

Legtöbben ezt spórolási célzattal csinálják, és bizonyos esetekben működik is. De vajon így van ez a részecskeszűrő tisztításával is? Érdemes-e próbálkoznunk a házi praktikákkal a részecskeszűrő tisztítás esetében is?

Ez sok esetben magától a praktikától is függ, de mindig együnk körültekintőek, és jól fontoljuk meg a házi megoldásokat, hiszen többet árthatunk vele, mint használhatunk.

Amit egyáltalán nem szabad csinálni, ha részecskeszűrőről van szó, az a benzinkúton vagy webáruházban talált csodaszerek beszerzése és az autónkba öntése. Úgy tűnhet, hogy ez a legolcsóbb megoldás, hiszen csak pár ezer forint és az üzemanyagtartályba töltve még a kezünk sem lesz koszos.

Pedig ez lesz a legdrágább, mivel az ilyen módszerrel tisztított részecskeszűrők tönkremennek! A szűrőbetét teljesen szétmaródik, szinte megsemmisül, nem lesz rajta mit javítani vagy tisztítani, és a vége egy borsos számla lesz a részecskeszűrő cseréről, amit ki kell fizetnünk.

A részecskeszűrő tisztítás házi lehetőségeinek előnyei és hátrányai

Természetesen vannak házi megoldások, amik nem igényelnek szerelőt, és a részecskeszűrő sem megy tőlük tönkre, de ezeknek az előnyeik mellett vannak hátrányaik is.

Az egyik ilyen módszer, ha megpróbáljuk megjáratni az autót, vagyis elvinni egy hosszabb útra. Ennek az a hatalmas előnye, hogy amellett, hogy sikeres is lehet, ingyen van, ráadásul még a családi is örülni fog egy jó kis kirándulásnak. Viszont azt is jó, ha figyelembe vesszük, hogy ha a részecskeszűrő már nagyon el van tömődve, akkor egy hosszú út még árthat is.

A másik lehetőség a részecskeszűrő tisztításra, hogy magasnyomású mosóval megpróbáljuk megtisztítani a szűrőt. Ez még akár sikeres is lehet és olcsóbb is, mint a szakszerviz. Ugyanakkor csak akkor tudunk ebbe belevágni, ha van emelőnk vagy szerelőaknák, és persze megfelelő szakértelmünk a részecskeszűrő leszerelésére.

Ráadásul a mosás hatékonysága elég bizonytalan, mivel a házi és benzinkutas magasnyomású mosók teljesítménye nem biztos, hogy elegendő lesz. Emellett az egyéb problémák, mint például az érzékelő hiba, nem fog kiderülni. Persze tehetünk egy próbát valamelyik, vagy akár mindkét módszerrel, de nem biztos, hogy így járunk a legjobban.

A legcélravezetőbb módszer, ha profi csapatra bízzuk a részecskeszűrő tisztítását. Nálunk a Fischer részecskeszűrő tisztítóban gyakorlatilag már 29 900 Ft-tól lehetőség van igénybe venni a profi, szakszerű részecskeszűrő tisztítást. Higgye el, sokkal jobban megéri ezt a költséget a részecskeszűrő tisztítása, mintha cserélni kellene több százezer forintért.